Algemene informatie over het menselijk oog

Als oogspecialist weten we bij EyeCure natuurlijk alles van het menselijke oog af. Bekijk onderstaand algemene informatie over het menselijke oog.

Het ooglid

De oogleden beschermen de buitenkant van het oog tegen letsel maar ook tegen fel licht. Tevens zorgen ze middels knipperen voor een goede verdeling van de traanfilm over het oog. Het ooglid bestaat uit meerdere lagen. De buitenste laag bestaat uit huid en de binnenste laag bestaat uit weke delen. Tussen de beide lagen zitten oogspiertjes en talgklieren. De wimpers bevinden zich op de ooglidranden, die bij elkaar komen als de ogen worden gesloten. Op de ooglidranden zitten heel kleine talgklieropeningen, die het olieachtige gedeelte van de traanfilm afscheiden.

Het menselijk oogInstabiele traanfilm

Om goed te kunnen zien hebben we een heldere traanfilm nodig. Een traanfilm bestaat behalve uit water, ook uit talg, slijm en eiwitten. De traanfilm wordt met elke knipperbeweging in een dun laagje over het oog verspreid. Hij beschermt en ‘smeert’ het oog, zorgt voor de afvoer van vuil en stof en voorkomt dat het traanvocht te snel verdampt. Bij een instabiele traanfilm is de samenstelling van de traanfilm niet goed. Hierdoor kan het oogoppervlak geïrriteerd raken of kunnen tranen te snel verdampen. Klachten die hierbij vaak voorkomen zijn:

  • droge ogen
  • branderigheid en zandkorrelgevoel
  • vermoeide ogen
  • overvloedig tranen
  • wisselend zicht, ook met lezen
  • ongemak bij het dragen van contactlenzen
  • gezwollen oogleden

Een goedwerkende traanfilm bestaat uit drie lagen.

  1. Een buitenste vetachtige laag. Dit laagje wordt geproduceerd door kleine talgkliertjes die zich in de oogleden bevinden (de kliertjes van Meibom) en zorgt er voor dat tranen niet te snel verdampen.
  2. Een middelste waterige laag. Deze laag wordt geproduceerd door de traanklieren en zorgt ervoor dat het oog schoon blijft en dat vuil en stof worden afgevoerd.
  3. Een binnenste slijmachtige laag. Deze laag wordt geproduceerd door kleine kliertjes in het bindvlies van het oog en zorgt er voor dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.

Traanklieren

Tranen komen uit traanklieren. Deze zitten aan de buitenkant van het oog (aan de kant van het oor). Bovenaan, net achter de bovenoogleden. De traanklieren geven continu tranen af, ook ’s nachts.

De tranen worden vervolgens door de oogleden afgevoerd via de twee traanpunten. Vanaf dit traanpunt gaan de tranen via een klein kanaaltje (traankanaaltje of ductus) naar de traanzak en daarna via het neustraankanaal naar de neus. Als u huilt, zult u daarom ook vaak uw neus moeten snuiten.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.