Instabiele traanfilm

Om goed te kunnen zien is een heldere traanfilm nodig. Een veelvoorkomende oogklacht is echter een instabiele traanfilm waarbij ogen geïrriteerd raken en/ of tranen te snel verdampen. Op deze pagina vindt u meer informatie over een instabiele traanfilm.

Wat is een traanfilm

Ogen hebben tranen nodig op het oogoppervlak vochtig te houden. De natuurlijke reflex van het knipperen met je ogen is dan ook bedoeld om een laagje traanvocht gelijkmatig verdeeld over het oog aan te brengen. Dit dunne laagje vocht wordt de traanfilm genoemd en zorgt ervoor dat het oogoppervlak nat en daardoor glad en regelmatig te houden. Hierdoor wordt het oog beschermd tegen de buitenlucht en invloeden zoals bacteriën. Daarnaast zorgt de traanfilm ervoor dat zich een scherp beeld op het netvlies kan vormen.

Wat is een instabiele traanfilm?

Bij een instabiele traanfilm is de samenstelling van de traanfilm niet goed. Hierdoor raken ogen geïrriteerd en kunnen tranen te snel verdampen waardoor het oogoppervlak uitdroogt.

Oorzaak instabiele traanfilm

Bij een instabiele traanfilm is er een tekort aan mucine. Deze slijmachtige stof bevindt zich zowel in de binnenste laag van de traanfilm als in de waterlaag. De mucine laag zorgt dat het hoornvlies glad wordt gehouden en de waterige laag zich beter aan het oppervlak van het hoornvlies kan hechten. Bij een instabiele traanfilm ontstaat een tekort aan deze stof, waardoor het oog niet meer goed bevochtigd wordt.

Symptomen & klachten instabiele traanfilm

Een instabiele traanfilm is te herkennen aan verschillende symptomen en klachten. Onderstaand enkele veel voorkomende op een rij:

  • Droge ogen
  • Overvloedig tranende ogen
  • Branderige ogen/ korrelig gevoel
  • Wisselend zicht
  • Gezwollen oogleden

Behandeling instabiele traanfilm

Een instabiele traanfilm is erg vervelend, maar wel te behandelen. Het EyeCure oogmasker biedt verlichting bij een instabiele traanfilm en draagt bij aan een versneld herstel. Door het rustgevende effect van het masker op de ogen wordt de balans van het natuurlijke vetlaagje weer snel hersteld. U zult dan ook na één keer gebruiken al merken dat uw ogen prettiger aanvoelen.

Meer weten over de mogelijkheden? Bekijk meer informatie over het EyeCure oogmasker of neem vrijblijvend contact op.