Blepharitis en Meibomklierdysfunctie (MGD)

Wat is Blepharitis?

Blepharitis is de medische term voor een ontsteking aan de ooglidrand. De term komt van het Griekse woord “Blepharos” dat “ooglid” betekent en het Griekse achtervoegsel “itis” dat “ontsteking” betekent.

Wat is Meibomklierdysfunctie (MGD)?

Blepharitis en MGDDe Meibomse klieren zitten in de oogleden en monden uit in de ooglidrand tussen de wimpers. Deze talgkliertjes produceren het olieachtige gedeelte van de traanfilm.

Meibomklierdysfunctie (Meibomian Gland Dysfunction / MGD) is een vorm van Blepharitis waarbij de kliertjes van Meibom te veel of te weinig olieachtige stof (talg, ook wel lipiden genoemd) uitscheiden, of waarbij de klieren verstopt zijn.

Blepharitis en MGD zijn chronische aandoeningen waarbij er een instabiele traanfilm ontstaat. Omdat MGD in veel gevallen leidt tot Blepharitis, en de aandoeningen heel nauw verweven zijn, worden MGD en Blepharitis te samen vaak kortweg aangeduid als Blepharitis.

Oorzaken Blepharitis

Blepharitis is een vaak voorkomende oogziekte die veel oorzaken kent. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden.

Vormen van Blepharitis

Blepharitis kan zich bevinden aan de voorzijde van het oog op de plek waar de wimpers beginnen (anterieur) of aan de binnenzijde van ooglidrand (posterieur). Ook een combinatie van zowel anterieure als posterieure Blepharitis komt regelmatig voor.

Verder lezen:

  • Anterieure Blepharitis, afwijkingen aan de voorzijde van de ooglidrand.
  • Posterieure Blepharitis, afwijking aan de achterzijde van de ooglidrand, ook wel  Meibomse klierdysfunctie of MGD (= Meibomian Gland Dysfunction) of Meibomitis genoemd.

Meer informatie Blepharitis

Lees via onderstaande links meer over Blepharitis:

Prognose Blepharitis

Met een goede dagelijkse hygiëne en het dagelijks gebruik van EyeCure oogmasker kunt u Blepharitis-klachten onder controle houden. Blepharitis is meestal een chronische aandoening, terwijl MGD altijd chronisch is.

Zodra u de behandeling stopt, kunnen de klachten terugkomen. Stoppen met behandelen en verzorging is onverstandig.

Is Blepharitis ontstaan door een onderliggende oorzaak, zoals roos of rosacea? Dan komt het, na een succesvolle behandeling, mogelijk niet meer terug. Een goede ooghygiëne blijft echter noodzakelijk.

Behandel uw ogen dus regelmatig met het EyeCure oogmasker en ervaar zelf het resultaat. Meer weten? Lees meer over Blepharitis of bekijk hoe het EyeCure oogmasker hier kan helpen om oogklachten te verminderen.

Meer lezen?

Wilt u meer lezen over Blepharitis en MGD? Dan verwijzen wij u graag naar:

Ooglid onsteking Blepharitis

Ooglid afwijkingen ziekten aandoeningen

Website van het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap onder Patientenfolders)