Over droge ogen

Droge ogenWat zijn droge ogen?

Het Droge ogen syndroom (‘Dry Eye Syndrome’) is een van de meest voorkomende oogproblemen. Veel oudere volwassenen hebben er last van. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en vaker bij contactlens dragers. Meestal is het een chronische kwaal die de kwaliteit van leven flink beïnvloedt. Men ervaart discomfort en visuele beperkingen. Zo is het lezen van een boek, het gebruik van een pinautomaat of ’s nachts autorijden voor mensen met droge ogen vaak een hele opgave.

Bij droge ogen zijn er te weinig tranen, of is de kwaliteit van de tranen onvoldoende om het oog vochtig te houden. Tranen zijn noodzakelijk om het zicht goed en het oog gezond te houden. Een oog kan ook droog worden van onvoldoende knipperen. Het is gebleken dat de knipperfrequentie veel lager is als u bijvoorbeeld langere tijd geconcentreerd naar een beeldscherm kijkt. Als uw droge ogen worden veroorzaakt door te weinig knipperen, probeer hier dan eens bewust op te letten tijdens het werken met een beeldscherm of tijdens het televisie kijken.

Ook kunnen klachten ontstaan door een instabiele traanfilm. Klik hier voor meer informatie over traanklieren of een instabiele traanfilm.

Meer informatie droge ogen

Bekijk meer informatie over droge ogen via onderstaande links:

Prognose droge ogen

De behandeling van droge ogen is meestal lastig omdat het een chronische aandoening betreft. Soms nemen de klachten toe, dan weer af. Door de traanfilm te stabiliseren met behulp van het Eyecure oogmasker zullen de klachten wel verminderen.

Meer lezen over droge ogen?

Dan verwijzen wij u graag naar de pagina over droge ogen op Oogartsten.nl of de website van het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap onder Patiënten folders).