Gezonde traanfilm, een kwestie van balans

Gezonde traanfilm, een kwestie van balans

Eyecure traanfilm oog

Droge ogen, tranende ogen, rode ogen, vermoeide ogen, pijnlijke of geïrriteerde ogen…. veel mensen hebben er last van.  Een belangrijke oorzaak voor deze klachten is een instabiele traanfilm. Je leest er hier meer over.

Om goed te kunnen zien hebben uw ogen een heldere traanfilm nodig. De traanfilm houdt het oog vochtig, beschermt uw ogen tegen invloeden als stof en bacteriën en zorgt ervoor dat uw ogen goed kunnen scherpstellen.

Elke keer wanneer u met uw oog knippert, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig over het oog verdeeld. Dit dunne laagje heet de traanfilm. Een gezonde traanfilm bestaat uit een olieachtige, een waterige en een slijmachtige laag. Bij een instabiele traanfilm is de balans in de traanfilm verstoord. Vaak komt dit doordat de werking van de kliertjes die voor het olieachtige gedeelte van de traanfilm zorgen verstoord is. Ze produceren dan ofwel talg (Meibum) van verkeerde kwaliteit, ofwel zijn de afvoergangetjes van de kliertjes verstopt. Hierdoor maakt de olie geen of onvoldoende deel uit van de traanfilm. De traanfilm bestaat dan voornamelijk uit water.

Zonder het olieachtige gedeelte verdampen tranen te snel kunnen ogen geïrriteerd raken. Als reactie hierop maakt het oog weer snel een nieuwe traan aan, maar ook deze zal weer te snel verdampen. Daarom zijn tranende ogen vaak het gevolg van droge ogen.

Een instabiele traanfilm is te herkennen aan verschillende symptomen en klachten, zoals:
• Droge ogen
• Overvloedig tranende ogen
• Branderige ogen/ korrelig gevoel
• Jeukende ogen
• Vermoeide ogen
• Wisselend zicht
• Gezwollen of ontstoken oogleden
• Een bultje of talgklierzwelling in het ooglid (Hordeolum/Chalazion)

Het EyeCure oogmasker kan bijdragen aan een versneld herstel. Door de warmte van het masker op de ogen zal de hard geworden talg net als een klontje boter in de pan dun-vloeibaar worden. Als u vervolgens de oogleden reinigt en masseert zullen de lipiden weer deel uitmaken van de traanfilm en wordt zo de balans van de traanfilm hersteld. U zult al snel merken dat uw ogen prettiger aanvoelen.

Heeft u vaak last van droge, tranende en/ of vermoeide ogen? Neem dan contact op met uw arts. Het is belangrijk dat de oorzaak van uw klachten door een professional wordt vastgesteld.