Posterieure Blepharitis

Posterieure Blepharitis

Posterieure Blepharitis is een afwijking aan de achterkant van de ooglidrand die ook wel Meibomse klierdysfunctie, MGD (= Meibomian Gland Dysfunction) of Meibomitis wordt genoemd. Bij deze vorm van Blepharitis is de werking van de klieren van Meibom verstoord.

Deze klieren zitten aan de binnenkant van de ooglidrand, dus in de weke delen. De afvoergangen van deze kliertjes zitten op de ooglidranden.

Hoe werken de klieren van Meibom?

De klieren van Meibom scheiden talg, een dikke olie- of vetachtige substantie af die nodig is om een goede traanfilm te krijgen. Hierdoor verdampt de traanlaag niet zo snel en blijft het oogoppervlak vochtig. Dit is nodig voor optimaal zicht.

Als de Meibomklieren niet goed werken, scheiden ze talg af in een verkeerde hoeveelheid of verkeerde kwaliteit. De openingen van de klieren kunnen verstopt raken. Gevolg is dat er onvoldoende talg wordt uitgescheiden naar de traanfilm. De traanlaag verdampt nu sneller (instabiele traanfilm) en er ontstaat een droog oog. Een Meibomse Blepharitis wordt daarom ook wel beschreven als “droge ogen syndroom veroorzaakt door MGD”.

Symptomen & klachten Posterieure Blepharitis

Posterieure Blepharitis is te herkennen aan onderstaande symptomen & klachten:

  • Kleine vetdruppeltjes of witte puntjes in de opening van de afvoergangetjes;
  • Wit of troebel talg dat men uit de afvoergangen kan drukken. In geval van een ernstige ontsteking kan er zelfs helemaal geen talg meer uitgedrukt worden;
  • Irritatie;
  • Jeuk;
  • Branderigheid;
  • Slecht / wisselend zicht, vooral na lange tijd achter het beeldscherm te hebben gezeten of na een lange autorit.

De aandoening komt vaker voor bij mensen ouder dan 50 jaar omdat de talgklierfunctie geleidelijk afneemt bij het ouder worden. Het kan ook andere oorzaken hebben zoals medicijngebruik, gebruik van contactlenzen, allergie, hormonale veranderingen zoals zwangerschap of menopauze, suikerziekte, syndroom van Sjögren, diabetes, of schildklieraandoeningen.

Het is een gegeven dat een gedeelte van de mensen die last heeft van posterieure Blepharitis ook bekend is met Acne Rosacea.

Behandeling Posterieure Blepharitis

Voor behandeling van posterieure blepharitis zie Over Blepharitis & MGD en lees meer over de klachten verminderende werking van het EyeCure oogmasker.