Met het oog op voeding

Met het oog op voeding

Met het oog op voeding | EyeCure‘Ooit een konijn met een bril gezien? Nee? Dat komt omdat ze worteltjes eten.’ Wie kent deze grap niet. Toch zit er een kern van waarheid in. Worteltjes zijn echt goed voor je ogen. En er zijn meer voedingsmiddelen die bijdragen aan de gezondheid van je ogen. Sommige kunnen zelfs je gezichtsvermogen verbeteren.

De Amerikaanse oogarts dr. Mc Donnell verdiepte zich in het onderwerp en maakte een lijst van voedingsmiddelen en supplementen die goed voor je ogen zijn. Hieronder een korte samenvatting van zijn bevindingen.

  • Astaxanthine, is een caretonoide. Zeewier en wilde (geen gekweekte) zalm bevatten veel astaxanthine. Het is een sterke anti-oxidant en er worden meer gezondheidsbevorderende effecten aan toe geschreven. Het beschermt de ogen tegen staar, netvliesdegeneratie en blindheid.
  • Omega-3 vetten, zitten in plantaardige oliën en in vette vis als zalm, makreel, haring en tonijn. Omega-3 vetten kunnen het risico op leeftijdsgebonden degeneratie van het netvlies verminderen. Als je minstens 1 keer per week vette vis eet zoals tonijn, sardines, haring of zalm, heb je 50 procent minder kans op neovasculaire ‘natte’ netvlies-degeneratie, dan wanneer je dat niet doet. Zo blijkt uit verschillende studies.
  • Anthocyanen, deze natuurlijke kleurstoffen behoren tot de groep van fenolen. Bosbessen, blauwe bosbessen en vooral zwarte bessen bevatten grote hoeveelheden. Ze zijn goed voor de cornea en bloedvaten in het oog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog aten Amerikaanse piloten bosbessen om het nachtzicht te verbeteren. Als antioxidant zijn ze 50 keer krachtiger dan vitamine E en 10 keer krachtiger dan vitamine C. Anthocyanen, verminderen het risico op cataract en netvlies-degeneratie en verminderen oogontstekingen en beschadiging van het netvlies door suikerziekte (diabetische retinopathie).
  • Vitamine D, deze supervitamine werkt in op meer dan 4000 genen. Het zit in visolie, vette vis en in mindere mate in runderlever, kaas, eigeel en sommige paddestoelen. Ook door zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan. Vitamine D3 supplement vermindert het risico op leeftijdsgebonden netvlies-degeneratie, kan ontsteking van het netvlies verminderen en daadwerkelijk het zicht verbeteren.
  • Zeaxanthine, is een natuurlijke oranje xantofylkleurstof. Het zit in donkere, groene bladgroenten zoals boerenkool, broccoli en boerenkool en rauwe spinazie en romaine sla. Als je deze groente zachtjes kookt, kan je lichaam deze voedingsstof gemakkelijker opnemen. Zeaxanthine vermindert het risico op leeftijdsgebonden netvlies-degeneratie.
  • Bioflavonoïden, houden de bloedvaten sterk en wijd. Thee, rode wijn, citrusvruchten en kersen bevatten bioflavonoiden. Ze helpen cataract en netvlies-degeneratie te voorkomen
  • Bèta-caroteen. Goede voedingsbronnen zijn wortelen (jawel), zoete aardappelen, spinazie, boerenkool en pompoen. Bèta-caroteen beschermt tegen nachtblindheid en droge ogen.
  • Luteïne is ook een caroteen en een natuurlijke gele kleurstof. Het werkt als antioxidant. De beste bron van luteïne zijn biologische eieren van buiten scharrelende biologische kippen. Maar er zijn ook supplementen gemaakt van goudsbloem bloemen. Luteine helpt netvlies-degeneratie te voorkomen.

(bron: Loyola University Health System)