‘Wetenschappelijk bewezen: voorjaar zorgt voor meer last van droge ogen’

‘Wetenschappelijk bewezen: voorjaar zorgt voor meer last van droge ogen’

Wel eens last van droge ogen? Dan kan het zijn dat je er in het voorjaar meer last van hebt. Misschien wist je dat al uit eigen ervaring, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs. Onderstaand meer over de oorzaak van droge ogen in het voorjaar.

Wetenschappelijk bewezen: Voorjaar zorgt voor meer last van droge ogenDroge ogen door pollen in de lucht

Recent onderzoek van de Universiteit van Miami toont aan dat droge ogen het meest in het voorjaar voorkomen. Precies in de tijd dat er allerlei pollen door de lucht zweven. Het is voor het eerst dat onderzoekers een direct verband vinden tussen seizoenallergieën en droge ogen.

Nu een verband tussen droge ogen en allergenen is gevonden, kunnen patiënten naast gebruikelijke behandelingen zoals het aanbrengen van warme vochtige kompressen met behulp van het EyeCure oogmasker, baat hebben bij het vermijden van allergische prikkels. Zo kan het helpen een bril te dragen bij buitenwerk en pollenfilters in huis te plaatsen.

 

Symptomen Droge Ogen Syndroom

Het ‘Droge Ogen Syndroom’ (Dry Eye Syndrome) is een van de meest voorkomende oogproblemen. Het komt vooral voor bij oudere volwassenen. Als je er last van hebt kun je rode, tranende, prikkende en brandende ogen krijgen. Ook kan je zicht tijdelijk verminderen.

 

Verband seizoenen en droge ogen

Voor het onderzoek naar het verband tussen allergieën en droge ogen, werden gedurende 5 jaar 3,4 miljoen bezoeken aan oogklinieken voor Amerikaanse veteranen in kaart gebracht. In deze periode stelden artsen bij 607.000 patiënten de diagnose Droge Ogen Syndroom. De onderzoekers vergeleken de maandelijkse frequentie van het voorkomen van droge ogen met de allergenen-index en vonden seizoensgebonden verbanden:

  • Er is een piek in het voorjaar en in de winter
  • In de zomer komen droge ogen het minst voor
  • In april is de piek het hoogst. Deze komt overeen met de jaarlijkse piek in de (Amerikaanse) allergenen-index.

De onderzoekers veronderstellen dat de winterpiek te maken heeft met de lage relatieve vochtigheid in huis door het gebruik van verwarming.

 

Betere behandeling voor Droge Ogen Symptoom

‘Het is voor het eerst dat we een verband vinden tussen voorjaarsallergieën en droge ogen. Maar ook dat we een piek vinden in de winter.’, aldus hoofdonderzoeker professor Anat Galor van het Bascom Palmer Eye Institute van de universiteit van Miami. ‘ Door het vinden van deze correlatie kunnen we artsen en patiënten helpen de symptomen van droge ogen nog effectiever te behandelen.’

 

Minder last van droge ogen met het EyeCure oogmasker

Heeft u ook last van droge ogen, maar gaat het aanbrengen van pollenfilters in uw huis u te ver? Behandel uw ogen dan eerst eens met het EyeCure oogmasker. Bij de meeste mensen verminderen de klachten snel!

Bron: Online today in Ophthalmology, the journal of the American Academy of Ophthalmology, April 2015.