Droge ogen bij jonge kinderen door Smartphone gebruik

Droge ogen bij jonge kinderen door de smartphone

Kleven er risico’s aan smartphonegebruik door kinderen? Naast een hoge maandelijkse rekening heeft smartphonegebruik mogelijk meer ongewenste effecten. Want het zou bij kinderen al op jonge leeftijd Dry Eye Syndrome, of wel droge ogen ziekte kunnen veroorzaken. Dat is de conclusie van een nieuwe studie die in april werd gepubliceerd in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift (Journal of Pediatric Ophthalmology en Strabismus).

Droge ogen bij kinderen door de smartphoneOnderzoekers in Korea evalueerden de risicofactoren voor Dry Eye Syndrome bij kinderen die diverse beeldschermen gebruikten, waaronder ook smartphones. Zij onderzochten 288 kinderen, die in twee groepen werden ingedeeld. Eén groep van 28 kinderen met droge ogen en één groep van 260 kinderen met een normaal, vochtig oogoppervlak (controlegroep). Elk kind vulde een vragenlijst in over de beeldschermapparaten die ze gebruikten (computer, smartphone en televisie) en de hoeveelheid tijd die ze aan elk apparaat besteedden.

Wat bleek? In de droge ogen-groep kwam smartphonegebruik vaker voor dan in de controlegroep (71 procent versus 50 procent). Verhoogd dagelijks gebruik van smartphones, alsook het gebruik van alle beeldschermapparaten tezamen werd geassocieerd met een grotere kans op droge ogen.

Interessant is, dat langer computeren en televisiekijken afzonderlijk het risico op droge ogen ziekte niet verhoogde.

Conclusie: smartphonegebruik bij kinderen is een belangrijke risicofactor bij het ontwikkelen van droge ogen ziekte, aldus de onderzoekers. Ze adviseren ouders daarom toezicht te houden op de tijd die hun kinderen dagelijks achter beeldschermen doorbrengen, met name achter smartphones.

Heeft u ook last van droge ogen na het gebruik van beeldscherm of smartphone? Het EyeCure oogmasker verlicht snel uw klachten. Lees hier alles over de werking van het EyeCure oogmasker.